ΛΑ.Ο.Σ., το πιο νεανικό κόμμα!

Γκρεμίζονται ένα-ένα τα στερεότυπα της αριστερίστικης προπαγάνδας. Το παλαιοκομματικό, παρακμιακό κατεστημένο της διαπλοκής και του αφελληνισμού κλυδωνίζεται. Με πολύτιμη κληρονομιά την Ιστορία και την παράδοσή μας, εφορμούμε στο μέλλον, για μια Ελλάδα σύγχρονη, δημοκρατική, δυναμική, με ταυτότητα, αυτοπεποίθηση και αυτοσεβασμό. Λιακορεπούσηδες και λοιπά τσιράκια της νεοταξικής παγκοσμιοποίησης, οι νέοι της Ελλάδος σάς γυρίζουν την πλάτη!

  • Το πιο νεανικό κόμμα είναι ο ΛΑΟΣ (42,4% στις ηλικίες 18-34 ετών).
  • Οι λιγότερο φοβισμένοι για το μέλλον είναι οι ψηφοφόροι του ΛΑΟΣ (56,6%).
  • Οι πιο διψασμένοι για καταξίωση είναι οι ψηφοφόροι του ΛΑΟΣ (19%).
  • Τα περισσότερα όνειρα για το μέλλον τα κάνουν οι ψηφοφόροι του ΛΑΟΣ (5,9%).

Γερασμένοι οι ψηφοφόροι Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ

Οι γυναίκες πλειοψηφούν ως ψηφοφόροι στα δύο μεγάλα κόμματα, που χάνουν όμως τη μάχη της νεολαίας από ΚΚΕ, ΣΥΡΙΖΑ, ΛΑΟΣ.

Κυριακή, 23.09.07

Ιδιαίτερα αποκαλυπτική για τις εκλογικές βάσεις των δύο μεγάλων παρατάξεων εξουσίας είναι η ανάλυση των ευρημάτων του exit poll της εταιρίας δημοσκοπήσεων MRB το οποίο έγινε την ημέρα των εκλογών σε δείγμα 15.000 ψηφοφόρων.

Η πλειοψηφούσα τάση μεταξύ εκείνων που επέλεξαν στην κάλπη τη Ν.Δ. και το ΠΑΣΟΚ ανήκει στις ηλικίες εξήντα πέντε και άνω. Αντιθέτως, τα δύο μεγάλα κόμματα χάνουν κατά κράτος τη μάχη της νεολαίας από ΣΥΡΙΖΑ, ΚΚΕ και ΛΑΟΣ! Σύμφωνα με την MRB:

Το 25,8% των ψηφοφόρων της Ν.Δ. και το 20,5% των ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ ανήκει στην ηλικιακή κατηγορία 65+. Επίσης, το 14,7% των ψηφοφόρων στις ηλικίες 55-64 ψήφισαν Ν.Δ. [σ.σ. λανθασμένη διατύπωση· το σωστό: το 14,7% των ψηφοφόρων της Ν.Δ. ανήκει στις ηλικίες 55-64], ενώ το αντίστοιχο ποσοστό του ΠΑΣΟΚ ανήλθε σε 14,3% [σ.σ. ομοίως]. Αθροιστικά, το 40,5% των ψηφοφόρων της Ν.Δ. ανήκει στις ηλικιακές κατηγορίες «55-64» και «65+», ενώ το αντίστοιχο ποσοστό του ΠΑΣΟΚ φθάνει το 34,8%.

Ως ένα βαθμό, αυτή η εικόνα εξηγείται από τη δημογραφική σύνθεση της χώρας, καθώς το μισό και πλέον εκλογικό σώμα θεωρείται γερασμένο. Ωστόσο, η διάρθρωση της ψήφου της νεολαίας δείχνει ότι είμαστε στην αρχή ανατροπών.

Ενώ παραδοσιακά την ψήφο των νέων νέμονταν οι μεγάλες παρατάξεις, σ’ αυτή την εκλογική αναμέτρηση επήλθαν οι πρώτες ανατροπές. Στη διάρθρωση της ψήφου ανά εκλογική βάση κόμματος προηγείται η Αριστερά:

Το 17% των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ είναι ηλικίας 18-24 και το 21,9% είναι ηλικίας 25-34 ετών. Δηλαδή, το 38,9% των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ είναι νέοι!

Το 14,3% των ψηφοφόρων του ΚΚΕ είναι ηλικίας 18-24 ετών, ενώ το 19,3% των ψηφοφόρων του ίδιου κόμματος είναι ηλικίας 25-34. Δηλαδή το 33,6% των ψηφοφόρων του ΚΚΕ (1 στους 3) είναι νέοι!

Εντυπωσιακά είναι τα ευρήματα για την εκλογική βάση του ΛΑΟΣ. Το 42,4% των ψηφοφόρων αυτού του κόμματος ανήκει στις ηλικίες 18-34 ετών!

Τα δύο μεγάλα κόμματα «πιάνουν» πάτο στους νέους στην κατανομή της ψήφου. Μόνο το 11,9% των ψηφοφόρων της Ν.Δ. ανήκει στην ηλικιακή ομάδα 18-24 και μόνο το 12% των ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ προέρχεται από το ίδιο «target group».

H έρευνα της MRB έδειξε ότι υπάρχει στη χώρα ένα μάλλον συντηρητικό περιβάλλον. Το 58,9% των πολιτών δήλωσε στους ερευνητές της MRB ότι η κύρια ανάγκη για τα αμέσως επόμενα χρόνια είναι «Σιγουριά – λιγότεροι φόβοι» και ακολουθούν οι εξής απαντήσεις:

Καταξίωση 17,8%.
Φιλία και αγάπη 10,5%.
Να αγοράσω κάτι (το όνειρο) 4,9%

Οι πιο φοβισμένοι για το μέλλον είναι οι ψηφοφόροι του ΣΥΡΙΖΑ (64,7%), του ΚΚΕ (61,6%) και του ΠΑΣΟΚ (60,7%) και οι λιγότερο φοβισμένοι οι ψηφοφόροι του ΛΑΟΣ 56,6%! Οι πιο διψασμένοι για καταξίωση είναι οι ψηφοφόροι του ΛΑΟΣ (19%) και της Ν.Δ. (18,8%). Τα περισσότερα όνειρα τα κάνουν οι ψηφοφόροι του ΛΑΟΣ (5,9%).

Παρά το γεγονός ότι η ανασφάλεια είναι το κυρίαρχο συναίσθημα που επικρατεί στην ελληνική κοινωνία, αυτό τελικώς δεν σκιάζει τις προσδοκίες των Ελλήνων για την προσωπική τους ζωή. Στο ερώτημα «τι προσδοκίες έχετε από τη νέα κυβέρνηση για αλλαγές στην προσωπική σας ζωή», οι απαντήσεις είναι:

47,7% θα βελτιωθεί.
39,3% θα μείνει ίδια.

Οι πιο αισιόδοξοι είναι οι ψηφοφόροι της Ν.Δ. (63,3%) και του ΠΑΣΟΚ (51,4%).
Οι πιο απαισιόδοξοι είναι οι ψηφοφόροι του ΣΥΡΙΖΑ (61,8%) και του ΛΑΟΣ (53,2%).

Οι γυναίκες πλειοψηφούν ως ψηφοφόροι στα δύο μεγάλα κόμματα. Το 52,3% των ψηφοφόρων της Ν.Δ. είναι γυναίκες και το 47,7% άνδρες. Το 52,2% των ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ είναι γυναίκες και το 47,7% άνδρες. Ανδροκρατούμενη είναι η εκλογική βάση του ΛΑΟΣ (71,2%)!

Ενδιαφέρον παρουσιάζουν, τέλος, τα στοιχεία του exit poll για το χρόνο απόφασης της ψήφου και για τον ιδεολογικό αυτοπροσδιορισμό των πολιτών. Οπως φαίνεται, το κύμα διαμαρτυρίας προς τα μεγάλα κόμματα διαμορφώθηκε την ημέρα των εκλογών. Η Ν.Δ. έχασε πολλούς ψηφοφόρους προς τον ΛΑΟΣ ακριβώς στο νήμα. «Αποφάσισα σήμερα τι θα ψηφίσω», απάντησαν:

Το 18,7% εκείνων που επέλεξαν ΛΑΟΣ.
Το 16,8% εκείνων που επέλεξαν ΣΥΡΙΖΑ
Το 14,7% εκείνων που επέλεξαν ΚΚΕ.

Οσον αφορά στους ιδεολογικούς συσχετισμούς, αυτοί κατά βάση μένουν αμετάβλητοι:

Το 37,1% δηλώνουν δεξιοί – κεντροδεξιοί.
Το 21,3% δηλώνουν κεντρώοι.
Το 26,3% δηλώνουν αριστεροί – κεντροδεξιοί [σ.σ. τυπογραφικό λάθος· το σωστό: κεντροαριστεροί].
Το 82,3% των ψηφοφόρων της Ν.Δ. δηλώνουν δεξιοί – κεντροδεξιοί και το 71,6% των ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ αριστεροί – κεντροαριστεροί.

Toυ ΜΑΝΩΛΗ ΚΟΤΤΑΚΗ

Ελεύθερος Τύπος

Διαφημίσεις

Ἐτικέττες: , ,

Ἀπαντῆστε

Συμπληρῶστε κατωτέρω τὰ στοιχεῖα σας ἢ πατῆστε σὲ ἕνα εἰκονίδιο γιὰ νὰ συνδεθῆτε.

Λογότυπος τοῦ WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ WordPress.com. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Google. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Εἰκόνα Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Twitter. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Φωτογραφία στὸ Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Facebook. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Σύνδεση μὲ τὸ %s σὲ ἐξέλιξη...